Dec 10 / KRS Academy

Midjourney: Το εργαλείο AI που σας επιτρέπει να φτιάξετε εικόνες από το μηδέν

Το Midjourney είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης, με επικεφαλής το ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο Midjourney, Inc. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή η καινοτόμος πλατφόρμα ειδικεύεται στη δημιουργία εικόνων από κειμενικές προτροπές, τοποθετώντας την στην ίδια κατηγορία με διάσημα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το DALL-E της OpenAI και το Stable Diffusion της Stability AI.

Midjourney - Προέλευση και ανάπτυξη

Η γέννηση του Midjourney μπορεί να αποδοθεί στον ιδρυτή του, David Holz, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τη συνίδρυση της Leap Motion. Η πλατφόρμα έκανε για πρώτη φορά το ντεμπούτο της σε ανοιχτή beta στις 12 Ιουλίου 2022, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην τεχνολογία δημιουργίας με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Από το λανσάρισμά του, το Midjourney βρίσκεται σε μια πορεία ταχείας ανάπτυξης, κυκλοφορώντας αρκετές ενημερωμένες εκδόσεις του αλγορίθμου της για τη βελτίωση των επιδόσεων και της ποιότητας της εικόνας.

Πώς λειτουργεί το Midjourney

Η πρόσβαση στο Midjourney γίνεται κυρίως μέσω ενός ρομπότ Discord στον επίσημο διακομιστή τους. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το bot χρησιμοποιώντας την εντολή /imagine ακολουθούμενη από την προτροπή τους.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται αυτές τις προτροπές για να παράγει ένα σύνολο τεσσάρων εικόνων, από τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν και να αναβαθμίσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η ομάδα εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη μιας πιο προσβάσιμης διαδικτυακής διεπαφής.

Χρήση σε διάφορες βιομηχανίες

Το Midjourney βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς. Για τους καλλιτέχνες, χρησιμεύει ως εργαλείο για την ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων εννοιών. Στη διαφήμιση, προσφέρει ένα γρήγορο μέσο για τον καταιγισμό ιδεών και τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου.

Οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν για τη δημιουργία πινάκων διάθεσης, απλοποιώντας τα αρχικά στάδια των έργων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία της Midjourney έχει παρουσιαστεί σε έγκριτα έντυπα όπως το Economist και η Corriere della Sera για δημιουργικούς σκοπούς.

Αξιοσημείωτα έργα και αντιπαραθέσεις

Ένα από τα αξιοσημείωτα έργα με τη χρήση του Midjourney περιλαμβάνει τη δημιουργία του παιδικού βιβλίου "Alice and Sparkle" που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, αυτή και άλλες παρόμοιες χρήσεις έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις, ιδίως όσον αφορά τις ηθικές πτυχές της χρήσης του έργου καλλιτεχνών για την εκπαίδευση AI χωρίς συγκατάθεση.

Επιπλέον, οι ρεαλιστικές εικόνες της πλατφόρμας που δημιουργούνται από την ΤΝ έχουν οδηγήσει σε viral αίσθηση και συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στην παραδοσιακή τέχνη και τη φωτογραφία.

Μετριασμός και ηθικές ανησυχίες

Αρχικά, το Midjourney χρησιμοποιούσε ένα σύστημα απαγορευμένων λέξεων για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου, περιορίζοντας το ρητό ή αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Ωστόσο, το 2023, η πλατφόρμα μεταπήδησε σε ένα σύστημα μετριοπάθειας με τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση για την κατανόηση και τη διαχείριση των προτροπών των χρηστών.

Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει τον συνεχιζόμενο διάλογο σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία περιεχομένου και τις ηθικές επιπτώσεις της.

Νομικές προκλήσεις

Το Midjourney, μαζί με άλλες εταιρείες AI, αντιμετώπισε τον Ιανουάριο του 2023 μια αγωγή που κατατέθηκε από καλλιτέχνες που ισχυρίζονταν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτή η νομική μάχη υπογραμμίζει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Μοντέλα συνδρομής

Από τον Σεπτέμβριο του 2023,το Midjourney προσφέρει διάφορα συνδρομητικά πακέτα, που κυμαίνονται από 10 έως 120 δολάρια τον μήνα. Αυτή η στρατηγική τιμολόγησης προσαρμόστηκε μετά τη διακοπή μιας αρχικής δοκιμαστικής προσφοράς, η οποία αποσκοπούσε στον περιορισμό της υψηλής ζήτησης και της κατάχρησης.

Με λίγα λόγια

Το Midjourney αποτελεί απόδειξη της ταχείας εξέλιξης και της ποικίλης εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε δημιουργικούς τομείς. Ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες για διάφορες βιομηχανίες, φέρνει επίσης στο προσκήνιο κρίσιμες συζητήσεις σχετικά με την ηθική χρήση της ΤΝ, τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και το μέλλον της δημιουργικότητας σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.
Δημιουργήθηκε με