KRS Academy

Εργατικό Δίκαιο – Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το Εργατικό Δίκαιο και τι πρέπει να γνωρίζετε; Ξέρετε από ποια μέρη αποτελείται το Εργατικό Δίκαιο και πως δημιουργήθηκε; 

Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα εξετάζοντας τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Εργατικό Δίκαιο;
  • Η ιστορία του Εργατικού Δικαίου
  • Ποιες είναι οι κατηγορίες του Εργατικού Δικαίου;

Τι είναι το Εργατικό Δίκαιο;

Το Εργατικό Δίκαιο αναφέρεται στο σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τη νομική κατάσταση των ατόμων που εξαρτώνται από αυτές.

Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τομέα της νομικής επιστήμης, ο οποίος εξετάζει τους κανόνες που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
Είναι επηρεασμένο και διαμορφώνεται από τις γενικότερες κοινωνικές συνθήκες και συνδέεται στενά με την οικονομική λειτουργία ενός κράτους, με σκοπό την προστασία της εργασίας.

Επίσης, σχετίζεται με την αυτονομία στο πλαίσιο της συλλογικής εφαρμογής και δράσης.

Σε σύγκριση με άλλους τομείς του δικαίου, το Εργατικό Δίκαιο διατηρεί μια ξεχωριστή προσέγγιση και μεθοδολογία εφαρμογής.

Έχει άμεση σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα και ενσωματώνει ζητήματα που αφορούν την εργασία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για τα κράτη μέλη αυτής).

Το Εργατικό Δίκαιο θεωρείται ένας αυτοτελής κλάδος του δικαίου, που ανήκει στον τομέα του ιδιωτικού δικαίου.

Προτού αναγνωριστεί ως αυτοτελής κλάδος, μελετούνταν στα πλαίσια του αστικού δικαίου και ειδικότερα του ενοχικού δικαίου.

Σε πολλά σημεία, το Εργατικό Δίκαιο έχει κοινά χαρακτηριστικά με το δημόσιο δίκαιο.

Η ιστορία του Εργατικού Δικαίου

Η δημιουργία και εξέλιξη του Εργατικού Δικαίου προήλθε από τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Οι συλλογικές προσπάθειες αυτές ώθησαν τις κυβερνήσεις διαφόρων χωρών να ενσωματώσουν στο νομικό τους πλαίσιο διατάξεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και αναγνωρίζουν τις εργατικές οργανώσεις.

Οι πρώτες τέτοιες ρυθμίσεις εισήχθησαν στη Βρετανία κατά τον 19ο αιώνα, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα το Εργατικό Δίκαιο αρχίζει να αναπτύσσεται ως ένας ανεξάρτητος τομέας του δικαίου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες του Εργατικού Δικαίου;

Το εργατικό δίκαιο χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, το ατομικό εργατικό δίκαιο και το συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Ας αναφερθούμε αναλυτικότερα στο κάθε ένα από αυτά.

#1 Το ατομικό Εργατικό Δίκαιο

Το ατομικό εργατικό δίκαιο ασχολείται με τη σχέση εξαρτημένης εργασίας, τη λειτουργία της, τις υποχρεώσεις του μισθωτού και του εργοδότη, τις προϋποθέσεις εργασίας (όπως ωράριο, μερική απασχόληση, εργασία για περιορισμένο διάστημα, διαθεσιμότητα εργαζομένων) και την τερματισμό της εργασιακής σχέσης.

#2 Το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο

Το συλλογικό εργατικό δίκαιο αφορά τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες διαμορφώνονται μέσω της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, των συλλογικών αγώνων των εργαζομένων, καθώς και των θεσμών συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Στοιχεία του συλλογικού εργατικού δικαίου περιλαμβάνουν το δίκαιο της επιχείρησης (συμμετοχή των εργαζομένων, εσωτερικοί κανονισμοί, πειθαρχικό δίκαιο, απολύσεις), το δίκαιο της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης (δικαιώματα και νομοθεσία σχετικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις), το δίκαιο των συλλογικών διαφορών, το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργατικών κινητοποιήσεων (απεργίες, ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους για μαζικές απολύσεις, μεταβιβάσεις επιχειρήσεων κ.ο.κ.).

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στο Εργατικό Δίκαιο τον ορισμό του αλλά και την ιστορία του. Επίσης εξετάσαμε τις δύο κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το εργατικό δίκαιο, το ατομικό εργατικό δίκαιο και το συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Η γνώση του Εργατικού Δικαίου είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για κάθε επιχειρηματία που θέλει να εξελιχθεί.
Δημιουργήθηκε με