KRS Academy

ChatGPT 3.5 - Τι είναι και ποιους περιορισμούς έχει;

Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI ανέβασε για άλλη μια φορά τον πήχη με το εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο της, ChatGPT 3.5. Βασισμένο στα πλεονεκτήματα των προκατόχων του, αυτό το ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει ανοίξει νέους δρόμους στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, προσφέροντας μια σειρά από ενδιαφέρουσες δυνατότητες σε διάφορους τομείς.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις δυνατότητες, τις πρακτικές εφαρμογές και τους περιορισμούς του ChatGPT 3.5, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Τι είναι το ChatGPT 3.5;

Το ChatGPT 3.5 ή αλλιώς, ChatGPT (βασισμένο στο μοντέλο GPT - 3.5) είναι μία από τις πρόσφατες εκδόσεις των μοντέλων Generative Pretrained Transformer της OpenAI.

 Ως γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο εύρος κειμένων του διαδικτύου, επιτρέποντάς του να παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο με βάση την είσοδο που λαμβάνει.

Η έκδοση "3.5" σηματοδοτεί ότι πρόκειται για αναβάθμιση από το GPT-3, ενσωματώνοντας βελτιώσεις στη ροή της συνομιλίας, την κατανόηση του πλαισίου και τη συνολική αξιοπιστία.

Ικανότητες του ChatGPT 3.5

Το ChatGPT 3.5 διαθέτει αρκετές εντυπωσιακές δυνατότητες. Μπορεί:

#1 Να παράγει συνεκτικό και σχετικό με τα συμφραζόμενα κείμενο

Αυτό το γλωσσικό μοντέλο έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα διατήρησης του πλαισίου σε εκτεταμένες συζητήσεις, βελτιώνοντας την ικανότητα του προκατόχου του να διεξάγει ουσιαστικές και συνεκτικές συζητήσεις.

#2 Να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε προτροπές

Είτε πρόκειται για τη δημιουργία ενός ποιήματος, τη δημιουργία μιας ιστορίας ή την απάντηση σε ένα ερώτημα, το ChatGPT 3.5 μπορεί να ερμηνεύσει με ακρίβεια τις προτροπές και να απαντήσει με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του χρήστη.

#3 Να μεταφράσει γλώσσες

Αν και δεν είναι η κύρια λειτουργία του, το ChatGPT 3.5 μπορεί να μεταφράζει αποτελεσματικά μεταξύ διαφόρων γλωσσών, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εργαλείο για τη γεφύρωση των επικοινωνιακών κενών.

#4 Προσομοίωση χαρακτήρων

Αναλαμβάνοντας τα γλωσσικά πρότυπα συγκεκριμένων χαρακτήρων ή προσωπικοτήτων, το ChatGPT 3.5 μπορεί να μιμηθεί διαφορετικά στυλ γραφής, χρήσιμο για δημιουργική γραφή και σενάρια παιχνιδιού ρόλων.

Περιπτώσεις χρήσης του ChatGPT 3.5

Η ευελιξία του ChatGPT 3.5 έχει ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων. Ακολουθούν ορισμένες από τις κύριες περιπτώσεις χρήσης του:

#1 Εξυπηρέτηση πελατών

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT 3.5 για να τροφοδοτήσουν ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών, παρέχοντας γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήματα πελατών.

#2 Δημιουργία περιεχομένου

Το ChatGPT 3.5 μπορεί να δημιουργήσει μια ποικιλία τύπων περιεχομένου, καθιστώντας το ένα εύχρηστο εργαλείο για συγγραφείς και εμπόρους.

#3 Μετάφραση γλωσσών

Η ικανότητα του μοντέλου να μεταφράζει γλώσσες μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλατφόρμες επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην άρση των γλωσσικών φραγμών.

#4 Εκπαίδευση και διδασκαλία

Με την ικανότητά του να εξηγεί σύνθετες έννοιες σε απλή γλώσσα, το ChatGPT 3.5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, βοηθώντας στη διδασκαλία και τη βοήθεια για το σπίτι.

Περιορισμοί του ChatGPT 3.5

Παρόλο που το ChatGPT 3.5 είναι ένα ισχυρό εργαλείο, έχει και τους περιορισμούς του:

#1 Έλλειψη κατανόησης

Παρά την εξελιγμένη γλωσσική του επεξεργασία, το ChatGPT 3.5 δεν κατανοεί πραγματικά το κείμενο. Δημιουργεί απαντήσεις με βάση τα μοτίβα που έμαθε κατά την εκπαίδευση, αντί για βαθιά κατανόηση.

#2 Ανακρίβεια

Το μοντέλο μπορεί μερικές φορές να παράγει πληροφορίες που φαίνονται αληθοφανείς, αλλά είναι στην πραγματικότητα εσφαλμένες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επαληθεύει ή να ελέγχει τα γεγονότα των πληροφοριών που παράγει.

#3 Είναι απρόβλεπτο 

Οι απαντήσεις από το ChatGPT 3.5 μπορεί να είναι απρόβλεπτες μερικές φορές. Μπορεί να μην παρέχει πάντα την αναμενόμενη απάντηση σε μια δεδομένη προτροπή.

#4 Ακατάλληλες Λέξεις

Το ChatGPT 3.5 μπορεί περιστασιακά να παράγει εξόδους που είναι ακατάλληλες ή προσβλητικές.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο ChatGPT 3.5, στους περιορισμούς και τη χρήση του. Επίσης είδαμε τις δυνατότητες του.

Το ChatGPT αποτελεί σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο έχει ανατρέψει πολλά από όσα θεωρούσαμε ως απίθανα, σε πολύ μικρό διάστημα. 

Σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας θα αναφερθούμε και στο GPT-4, το πιο προηγμένο μοντέλο της OpenAI.
Δημιουργήθηκε με