Jun 30 / KRS Academy

ΑΤΑΚ - Τι είναι και πως δηλώνονται οι μεταβολές;

Τι είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου ή αλλιώς ΑΤΑΚ και πως δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα; Τι ισχύει με τον Α.Τ.ΑΚ. στα μισθωμένα αγροτεμάχια;

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα αναφερθούμε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

Τι είναι ο ΑΤΑΚ;

Ο όρος ΑΤΑΚ αποτελεί την συντόμευση για τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

Συγκεκριμένα, αυτός ο αριθμός είναι διαθέσιμος στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Επιπρόσθετα, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου παρουσιάζεται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, εάν έχει εκδοθεί, καθώς και στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημείωματος.
Τέλος, εμφανίζεται επίσης στην φόρμα Ε9, σε περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή στα στοιχεία του ακινήτου ή εάν αυτό έχει διαγραφεί.
Για να μάθεις περισσότερα για τον ΑΤΑΚ, διάβασε εδώ.

ΑΤΑΚ - Πως δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα;

Για κάθε περίπτωση, είτε αναφέρεται σε νέο ακίνητο, είτε σε διαγραφή ή αλλαγή στα στοιχεία ενός ακινήτου, είναι απαραίτητη η σχετική δήλωση μέσω της φόρμας Ε9.

Για νέο ακίνητο: Κάνετε την δήλωση του ακινήτου χωρίς να συμπληρώνετε τον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), αλλά χρησιμοποιείτε τον αύξοντα αριθμό του ακινήτου. Στην αντίστοιχη στήλη, σημειώνετε τον κωδικό αριθμό 1, που υποδεικνύει την δήλωση νέου ακινήτου.
Για μεταβολή στοιχείων ακινήτου: Στην περίπτωση αλλαγής των στοιχείων του ακινήτου, καταχωρίζετε τον ΑΤΑΚ και στην αντίστοιχη στήλη, σημειώνετε τον κωδικό αριθμό 2, που αντιπροσωπεύει την μεταβολή ακινήτου

Για διαγραφή ακινήτου: Στην περίπτωση διαγραφής του ακινήτου, καταχωρίζετε τον Α.Τ.ΑΚ. και στην αντίστοιχη στήλη, σημειώνετε τον κωδικό αριθμό 3, που αντιστοιχεί στην διαγραφή ακινήτου.

Τέλος, ο έλεγχος και η εύρεση του αριθμού ΑΤΑΚ του ακινήτου και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του χρήστη πραγματοποιείται με βάση τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στη φόρμα Ε9.

Τι ισχύει με τον Α.Τ.ΑΚ. στα μισθωμένα αγροτεμάχια;

Βάσει των οδηγιών της ΑΑΔΕ, τα ακίνητα πρέπει να καταχωρηθούν στην αντίστοιχη δήλωση Ε9, και μεταξύ άλλων, από τους κληρονόμους ακινητής περιουσίας. Ειδικότερα:

α) Οι κληρονόμοι κατά διαθήκη πρέπει να καταχωρίσουν το ακίνητο σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχουν, εφόσον η διαθήκη έχει δημοσιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους από την υποβολή της δήλωσης.

β) Οι κληρονόμοι εξ αδιαθέτου πρέπει να καταχωρίσουν το ακίνητο σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχουν, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους από την υποβολή της δήλωσης.

γ) Οι κληρονόμοι μετά από αποποιήσεις πρέπει να καταχωρίσουν το ακίνητο σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχουν, από το έτος που ακολουθεί τον θάνατο του κληρονομουμένου ή, στην περίπτωση δημοσίευσης διαθήκης, από το έτος που ακολουθεί την δημοσίευσή της, χωρίς την επιβολή προστίμου, εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την λήξη της προθεσμίας αποποίησης.

Τι είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση;

Η έννοια της "βραχυχρόνιας μίσθωσης" αναφέρεται συνήθως στην ενοικίαση ενός ακινήτου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να κυμανθεί από μερικές ημέρες έως και λίγους μήνες.

Αυτός ο τύπος μίσθωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε ιδιοκτήτες που διαθέτουν καταλύματα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς τους προσφέρει την δυνατότητα να αποκτούν επιπλέον εισόδημα από την ενοικίαση των ακινήτων τους. Πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Booking.com αποτελούν κοινές επιλογές για την διαχείριση τέτοιου είδους ενοικιάσεων.
Για να μάθεις περισσότερα για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση, διάβασε εδώ.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στον ΑΤΑΚ, δηλαδή τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου αλλά και στο τι ισχύει με τα μισθωμένα αγροτεμάχια. Επίσης είδαμε πως δηλώνονται οι μεταβολές στα ακίνητα.
Δημιουργήθηκε με