Sep 1 / KRS Academy

Τι είναι ο ΑΜΑ και τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Εσείς τι γνωρίζετε για τον ΑΜΑ αλλά και τη χρήση του συγκεκριμένου αριθμού; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου αναλυτικά και θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες που σίγουρα θα σας χρειαστούν.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε τις εξής θεματικές:
  • Τι είναι ο ΑΜΑ;
  • Ποιες κατηγορίες ΑΜΑ υπάρχουν;
  • ΑΜΑ vs ΑΤΑΚ

Τι είναι ο ΑΜΑ

Αρχικά ας αναλύσουμε τη σημασία πίσω από τη συντομογραφία! Η λέξη ΑΜΑ αποτελεί τη συντομογραφία του όρου Αριθμός Μητρώου Ακινήτου.

Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου λοιπόν, ή αλλιώς ο ΑΜΑ, αποτελεί έναν αριθμό ο οποίος δίνεται σε κάθε ακίνητο, στην Ελλάδα. Αξίζει να γνωρίζεται πως ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο!

Ο ΑΜΑ χρησιμοποιείται ουσιαστικά προκειμένου να ταυτοποιήσουμε ένα ακίνητο. Επίσης χρησιμοποιείται για την καταγραφή του ακινήτου αυτού στις βάσεις δεδομένων της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση και η διαδικασία των νομικών συναλλαγών.

Η χρήση του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), δεν σταματάει όμως εδώ, καθώς χρησιμοποιείται και για την καταγραφή και την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με το ακίνητο.

Ποιες κατηγορίες ΑΜΑ υπάρχουν; 

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ΑΜΑ που χρειάζεται να γνωρίζεται. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες αυτές είναι:

• Το Α.Μ.Α Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
• Το Α.Μ.Α μη Ιδιοκτήτη Διαχειριστή
• Το Α.Μ.Α επικαρπωτή Διαχειριστή
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ΑΜΑ αλλά και τις κατηγορίες αυτές, και να δείτε τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ.

ΑΜΑ vs ΑΤΑΚ 

Για κάποιον ο οποίος είναι αρκετά καινούργιος στον τομέα της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, μερικοί όροι είναι πολύ λογικό να τον μπερδεύουν.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στους όρους ΑΜΑ και ΑΤΑΚ.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο ΑΜΑ είναι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου.

Τι είναι όμως ο ΑΤΑΚ και πόσο διαφορετικός είναι; Αρχικά αξίζει να κατανοήσετε πως πρόκειται για δύο όρους που χρησιμοποιούμε στη βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίοι είναι όμως διαφορετικοί. Επομένως δεν πρέπει να συγχέονται.

Ο ΑΤΑΚ αποτελεί τη συντομογραφία του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου. Τον ΑΤΑΚ μπορείτε να τον βρείτε στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Ο ΑΤΑΚ, είναι απαραίτητος για κάθε συναλλαγή η αφορά το εν λόγω ακίνητο. Σχεδιάζεις να πουλήσεις το ακίνητό σου; Σκέφτεσαι να το ενοικιάσεις ή να το μεταβιβάσεις; Τότε σίγουρα θα χρειαστείς τον ΑΤΑΚ.

Ο ΑΜΑ επομένως χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση και τη συναλλαγή ενός ακινήτου ενώ ο ΑΤΑΚ για κάθε συναλλαγή που το αφορά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ΑΤΑΚ, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, το σχετικό άρθρο.

Με λίγα λόγια 

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στον ΑΜΑ ή αλλιώς τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, τον ορισμό του και το που χρησιμεύει. Μιλήσαμε επίσης για τις κατηγορίες αλλά και τη διαφορά του με έναν άλλο όρο, τον ΑΤΑΚ.
Δημιουργήθηκε με