Dec 6 / KRS Academy

Άδεια Πατρότητας: Πως χορηγείται;

Τι γνωρίζατε σχετικά με την άδεια πατρότητας; Πως χορηγείται;

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:
  • Σχετικά με την Άδεια Πατρότητας 
  • Πως γίνεται η Χορήγηση της Άδειας Πατρότητας;
  • Άδεια Πατρότητας – Υποχρεώσεις εργαζομένου και περιπτώσεις
  • Άδεια Πατρότητας – Χρήσιμα Παραδείγματα

Σχετικά με την Άδεια Πατρότητας 

Κάθε εργαζόμενος πατέρας έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας διάρκειας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών με αποδοχές, την οποία πρέπει να πάρει την περίοδο της γέννησης του παιδιού του.

Αυτή η άδεια προσφέρεται αναγκαστικά από τον εργοδότη και δεν επηρεάζεται από την προηγούμενη εργασία, την εμπειρία ή την οικογενειακή ή συζυγική κατάσταση του εργαζόμενου. 

Πως γίνεται η Χορήγηση της Άδειας Πατρότητας;

Η χορήγηση της άδειας μπορεί να γίνει είτε σε μία φορά είτε σε δόσεις, βάσει της αίτησης του εργαζόμενου: α) Μπορεί να λάβει δύο (2) ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημέρα τοκετού για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και του τοκετού, με τις υπόλοιπες δώδεκα (12) ημέρες να χορηγούνται μετά τη γέννηση του παιδιού εντός τριάντα (30) ημερών, είτε β) να λάβει το σύνολο της άδειας μετά τη γέννηση.

Άδεια Πατρότητας – Υποχρεώσεις εργαζομένου και περιπτώσεις

Ο εργαζόμενος πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη για την εκτιμώμενη ημέρα τοκετού για την καλή λειτουργία της επιχείρησης. Αυτή η ενημέρωση μπορεί να γίνει προφορικά, γραπτά, ηλεκτρονικά ή με οποιονδήποτε τρόπο εξυπηρετεί και τα δύο μέρη.

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας δίνεται από την ημέρα που το παιδί εντάσσεται στην οικογένεια.

Η διάρκεια της άδειας δεν αυξάνεται σε περίπτωση γέννησης πολύδυμων (δίδυμα, τρίδυμα κλ.).

Εάν το νεογέννητο νοσηλευτεί μετά τον τοκετό κατά τον πρώτο μήνα, και η άδεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φροντίδα του και την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού, τότε μπορεί να δοθεί μέρος ή όλη η άδεια μετά την νοσηλεία του παιδιού, σύμφωνα με συμφωνία των μερών (βάσει του Ν. 4808/2021 άρθρο 27 και Εγκ. 47972/2021).

Άδεια Πατρότητας – Χρήσιμα Παραδείγματα

1. Παράδειγμα Στάνταρ Χορήγησης Άδειας: Ο Χ είναι εργαζόμενος σε μια εταιρεία και μόλις έγινε πατέρας. Αποφασίζει να πάρει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού του για να βοηθήσει τη σύντροφό του και να φροντίσει το νεογέννητο.

2. Παράδειγμα Τμηματικής Χορήγησης Άδειας: Ο Χ, εργαζόμενος σε άλλη εταιρεία, έχει ήδη συζητήσει με τον εργοδότη του και αποφασίζει να πάρει δύο (2) ημέρες άδειας πριν την προβλεπόμενη ημέρα τοκετού της συζύγου του και τις υπόλοιπες δώδεκα (12) ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού του.

3. Παράδειγμα Άδειας σε Περίπτωση Υιοθεσίας: Η οικογένεια του Χ αποφασίζει να υιοθετήσει ένα παιδί οκτώ ετών. Ο Χ δικαιούται να πάρει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας από την ημέρα που το παιδί εντάσσεται στην οικογένεια του.

4. Παράδειγμα Άδειας σε Περίπτωση Νοσηλείας του Νεογνού: Το παιδί του Χ νοσηλεύεται για ένα μήνα μετά τη γέννηση. Ο Χ συμφωνεί με τον εργοδότη του να πάρει τμήμα της άδειας του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και το υπόλοιπο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του παιδιού.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στην άδεια πατρότητας και στο πως χορηγείται.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την άδεια πατρότητας, αλλά και τις υπόλοιπες άδειες και επιδόματα στο σεμινάριο μας.
Δημιουργήθηκε με