Dec 26 / KRS Academy

Άδειας Φροντίδας Τέκνου για Εργαζόμενους Γονείς στην Ελλάδα

Με την έκδοση του Νόμου 4808/2021, οι εργαζόμενοι γονείς στην Ελλάδα αποκτούν ενισχυμένα δικαιώματα όσον αφορά την άδεια φροντίδας τέκνου. Αυτή η νομοθεσία προσφέρει ευελιξία και υποστήριξη στην ισορροπία μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

Άδεια Φροντίδας Τέκνου Σύμφωνα με τον Νόμο 4808/2021

Ο Νόμος 4808/2021 καθορίζει ότι οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται μειωμένου ωραρίου εργασίας για τη φροντίδα του τέκνου τους. Αυτή η διευκόλυνση παρέχεται για διάστημα 30 μηνών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως μειωμένο ωράριο καθημερινά, πλήρεις ημέρες άδειας εβδομαδιαία, ή συνεχόμενη άδεια.

Άδεια Φροντίδας Τέκνου - Δικαιούχοι και Εφαρμογή

Η άδεια αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς, ανεξαρτήτως του είδους δραστηριότητας του άλλου γονέα. Περιλαμβάνει φυσικούς, θετούς, και ανάδοχους γονείς, καθώς και τεκμαιρόμενες μητέρες σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Η άδεια είναι διαθέσιμη ακόμα και σε περιπτώσεις διαζυγίου ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου, εφόσον ο γονέας έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Πρακτικές Εφαρμογές και Διαδικασίες

Η χορήγηση της άδειας φροντίδας τέκνου απαιτεί κοινές υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη. Οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν είτε να μοιραστούν την άδεια είτε να την αξιοποιήσει ο ένας από τους δύο. Ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει τις αναγκαίες βεβαιώσεις.

Με λίγα λόγια

Ο Νόμος 4808/2021 προσφέρει σημαντική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς, επιτρέποντάς τους να συνδυάσουν πιο αποτελεσματικά τις εργασιακές τους υποχρεώσεις με τη φροντίδα των παιδιών τους. Η κατανόηση και η σωστή εφαρμογή αυτού του νόμου αποτελούν θεμελιώδη βήματα προς μια πιο ευέλικτη και ανθρώπινη εργασιακή πραγματικότητα.
Δημιουργήθηκε με