Feb 5 / KRS Academy

5 κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν παρακολουθείτε ένα διαδικτυακό σεμινάριο

Τα διαδικτυακά σεμινάρια έχουν γίνει βασικό στοιχείο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, προσφέροντας έναν βολικό τρόπο για να αποκτήσει κανείς νέες δεξιότητες, να βελτιώσει τις γνώσεις του και να συνδεθεί με ομοϊδεάτες του από την άνεση του σπιτιού του.

Ωστόσο, παρά την προσβασιμότητά τους και τις δυνατότητες εμπλουτισμού τους, οι συμμετέχοντες συχνά υπονομεύουν εν αγνοία τους τη μαθησιακή τους εμπειρία πέφτοντας σε κοινές παγίδες.

Αυτό το άρθρο ρίχνει φως σε πέντε διαδεδομένα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν παρακολουθείτε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, εξασφαλίζοντας ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις εικονικές ευκαιρίες μάθησης.

1. Υποτιμάτε τη σημασία της προετοιμασίας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η μη επαρκής προετοιμασία για ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Σε αντίθεση με την περιστασιακή περιήγηση στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου απαιτεί έναν βαθμό δέσμευσης και συγκέντρωσης που μοιάζει με ένα φυσικό περιβάλλον αίθουσας διδασκαλίας.

Η προετοιμασία περιλαμβάνει την εξέταση της ημερήσιας διάταξης του σεμιναρίου, την έρευνα για τους ομιλητές και την καταγραφή βασικών ερωτήσεων ή θεμάτων που ελπίζετε να κατανοήσετε καλύτερα. Αυτή η προπαρασκευαστική εργασία όχι μόνο εμπλουτίζει τη μαθησιακή σας εμπειρία, αλλά σας επιτρέπει επίσης να συμμετέχετε πιο ενεργά στις συζητήσεις.

2. Αγνοώντας τις τεχνικές δυσλειτουργίες

Οι τεχνικές δυσλειτουργίες μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά την εμπειρία του σεμιναρίου, ωστόσο πολλοί συμμετέχοντες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εγκατάστασή τους μέχρι στιγμές πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η εξασφάλιση σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο, η δοκιμή του εξοπλισμού ήχου και βίντεο και η εξοικείωση με την πλατφόρμα του σεμιναρίου μπορούν να αποτρέψουν τις διαταραχές.

Επιπλέον, η λήψη οποιουδήποτε απαιτούμενου λογισμικού εκ των προτέρων και η γνώση του με ποιον να επικοινωνήσετε για τεχνική υποστήριξη είναι κρίσιμα βήματα που πολλοί παραβλέπουν, οδηγώντας σε χαμένο περιεχόμενο και απογοήτευση.

3. Κάνετε και άλλες δραστηριότητες όσο παρακολουθείτε το σεμινάριο

Στην εποχή των συνεχών ψηφιακών ειδοποιήσεων και του πειρασμού να "τσεκάρει κανείς γρήγορα ένα email", το multi-tasking έχει γίνει ένα διαδεδομένο ζήτημα. Ωστόσο, η προσπάθεια να μοιράσετε την προσοχή σας μεταξύ του σεμιναρίου και άλλων εργασιών μειώνει σημαντικά την ικανότητά σας να απορροφήσετε πληροφορίες. Για να το καταπολεμήσετε αυτό, αντιμετωπίστε το διαδικτυακό σεμινάριο με τον ίδιο σεβασμό όπως και μια δια ζώσης εκδήλωση: απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις, κλείστε άσχετες καρτέλες ή εφαρμογές και αφιερώστε την πλήρη προσοχή σας στη συνεδρία.

4. Παραβλέπετε την αξία της συμμετοχής

Πολλοί συμμετέχοντες σε διαδικτυακά σεμινάρια λαμβάνουν λανθασμένα παθητική στάση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Είτε λόγω του φόβου να κάνουν "ανόητες" ερωτήσεις είτε λόγω της λανθασμένης πεποίθησης ότι αρκεί η παθητική ακρόαση, οι συμμετέχοντες αυτοί χάνουν τα διαδραστικά οφέλη του σεμιναρίου.

Η ενεργός συμμετοχή, είτε μέσω της υποβολής ερωτήσεων, είτε μέσω της συμμετοχής σε δημοσκοπήσεις, είτε μέσω της συμμετοχής σε διαλειμματικές συνεδρίες, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση του θέματος και να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις πέρα από το βασικό περιεχόμενο.

5. Αποτυχία παρακολούθησης μετά το σεμινάριο

Τέλος, μια κρίσιμη αλλά συχνά παραμελημένη πτυχή της παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων είναι η παρακολούθηση. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, πολλοί συμμετέχοντες προχωρούν γρήγορα στην επόμενη εργασία ή υποχρέωσή τους, αποτυγχάνοντας να εδραιώσουν και να προβληματιστούν σχετικά με όσα έμαθαν.

Αν αφιερώσετε χρόνο για να επανεξετάσετε τις σημειώσεις, να ερευνήσετε αναπάντητες ερωτήσεις ή να συνδεθείτε με άλλους συμμετέχοντες και ομιλητές σε ιστότοπους επαγγελματικής δικτύωσης, μπορείτε να εδραιώσετε τις νέες σας γνώσεις και να ανοίξετε πόρτες για μελλοντικές ευκαιρίες.

Με λίγα λόγια

Τα διαδικτυακά σεμινάρια αποτελούν μια φανταστική ευκαιρία για ανάπτυξη, μάθηση και δικτύωση, αλλά το να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις εκδηλώσεις απαιτεί μια προληπτική και δεσμευτική προσέγγιση.

Αποφεύγοντας αυτά τα πέντε συνηθισμένα λάθη -έλλειψη προετοιμασίας, αγνόηση της τεχνικής εγκατάστασης, multitasking, παθητική συμμετοχή και ανεπαρκής παρακολούθηση- οι συμμετέχοντες μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία μάθησης και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη των διαδικτυακών σεμιναρίων.

Να θυμάστε, η αξία που αποκομίζετε από ένα διαδικτυακό σεμινάριο είναι ευθέως ανάλογη της προσπάθειας που καταβάλλετε γι' αυτό.
Δημιουργήθηκε με